Äta, jobba, sova & dö

2

Efter en relativt lång bilfärd så är vi nu hemma igen. Gyllene tiders Gå och fiska spelade på radion under resan, vilket fick mig att reagera på den meningen i låten som är dagens rubrik.

Meningen beskriver i mångt och mycket de flesta människors vardag. Det är skrämmande när man tänker på det, då man enbart har ett liv, och då gör allt helt slentrian under en mycket stor del av livet. Men vi människor föredrar våra rutiner och vi anpassar oss mycket snabbt när något förändras. Så år in och år ut så kämpar vi med att gå upp tidigt, göra frukost, klä på oss våra tvättade och strukna kläder, jobba oss ångestfyllda och sedan komma hem lagom till att äta middag och sova. Detta är ingen lätt uppgift, även om det kan se ut så då majoriteten klarar av detta.

Men som sagt, det är inte lätt. De flesta hanterar sitt jobb och allt runtomkring stressat och relativt desperat. Man snoozar sig till stress, skippar frukost för att hinna sova mer osv. Det är väldigt ineffektivt för att det är så obekvämt. Det blir då också dyrt, eftersom du självklart behöver vila efter jobbet, och inte laga god hemlagad mat att ta med som matlåda nästa dag. Detta är alltså vardag för de flesta.

Och ineffektiviteten stannar inte där. Man pendlar gärna från norr till söder och bränner 5-10% av ett år sittandes på bussar eller tåg. Helt galet om du frågar mig. När jag bytte jobb, så var pendlingen topp tre prioriteringar. Istället så bor folk kvar där de tror att de bor i det charmigare kvarteret med högre livskvalitet, när du med största sannolikhet hittar ett sådant mycket närmare arbetsplatsen.

Att komma före majoriteten, att inte vara svansen så att säga, handlar om effektivitet. Optimera, optimera, optimera. Små vinster varje dag, det räcker att gå från halogenlampa till led på fönsterlampan i början. Du kommer få mer i plånboken, mer fritid och mer livsglädje generellt.

Jag kan inte tvinga någon till detta, vilket är en bra grej. Kostnaden för att köpa det du vill är mycket högre än prislappen. Och för att då komma ur skaran som Gessle syftar på i låten, se till att optimera och effektivisera.

Advertisements
Dela

Om författaren

2 kommentarer

  1. Jag håller helt med dig. Som 20 år äldre än dig kan jag se att man på något sätt måste göra sin egen resa mot en tillfredställande vardag och livsmål som inger möjligheter och inte ångest.
    Det är så mycket man konstigt nog behöver gå igenom i form av prioriteringar innan man landar i att ”hamna rätt” . Allt från val av jobb, arbete, bostad, intressen och tom partner.

    Min livsfilosofi är att allt handlar om ekonomi och att god ekonomi är att hushålla både min sina slantar men även med sin tid.

    • Frugalism.se on

      Tack Sejva för din kommentar. Min förhoppning är att polletten trillar ner förr eller senare gällande livet, men kanske är det en evolverande resa livet ut.

Lämna en kommentar