Tjäna mer eller minska utgifter, vilket är prioritet?

0

Denna diskussion är en som de flesta tampas med, och oftast tillhör man en av de två läger som advocerar antingen det ena eller andra. Som att amortera eller inte amortera på lån.

Vi har tidigare i bloggen fastställt att det finns en nivå när mer spenderande inte ökar din livsnytt/livsglädje. Det är inte en universal siffra då vi alla lever olika på olika platser. Men ett bra tänk är att tjäna så mycket som möjligt utan att göra avkall på för mycket. För mycket här kan betyda att inte ge all vaken tid du har att disponera, att inte ha tid att träffa familj och vänner, att inte ha tid för träning och annan rekreation. Om du tjänar 60.000 men jobbar 240 timmar i månaden, så tjänar du egentligen 40.000 för att jämföra med ett heltidsarbete utan det tysta kravet att du måste jobba obetald övertid. Här blir alltså alternativkostnaden för stor för att rättfärdiga att du ska jobba på 60.000 kronors positionen.

Och att tjäna mer än då inte allt. Ofta när man tjänar mer, så ökar utgifter proportionellt mer än inkomsten. Nytt jobb, ny bil? Eller dags att titta på att flytta till en finare adress? Ni förstår vad jag menar.

Tänk er då att man bibehåller sin kostnadsnivå istället, eller börjar kapa på den. Det är då magin sker. Enkla saker som att storhandla, laga storkok, ta med lunch till jobbet, promenera/cykla över att köra bil är saker du kan ändra idag som gör en gigantisk skillnad. Många bäckar små, så att säga.

Så visst, jaga högre lön, det är inte fel. Men din förmögenhet kommer varje månad stadigt öka med minskade kostnader och utgifter. Genom att effektivisera dina utgifter så minskar du också din minsta nivå på vad du behöver håva in per månad. Detta i sin tur har ett genomslag på hela ditt arbetsliv, och framför allt på hur långt du vill att detta arbetsliv ska vara.

 

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar