Snabba cash

0

De flesta av er har säkert sett filmen, en del har säkerligen läst boken. Alla vill ha snabba cash. Så lite jobb som möjligt för så mycket pengar som möjligt. Vissa drar det så långt som filmen beskriver och t.o.m gör kriminella handlingar för att kunna fylla upp kontot snabbt. Många motiveras ju av Tony Montana typen, det är tufft att vara kriminell liksom. Personligen så tycker jag att vakna 06.30 och komma hem 17.00, laga mat till 19.00 är definitivt den tuffare personen.

Det blir inte så pass snabba cash i min situation trots att både jag och frugan tjänar mer än snittet. Vi har inget arv att tala om, inga lotterivinster i ryggen eller annat som kan ge en engångseffekt. Det är blod, svett och tårar som gäller. Och det blir det. Jag skriver detta då jag märkt att vi fått en tillströmning av läsare sista månaden/månaderna. Bloggen handlar ju egentligen om att göra relativt små ändringar, relativt små beteende förändringar och framförallt genomsnittliga investeringar som man kommer väldigt långt med. Pragmatiskt och realistiskt, utan att försöka vara någon kvasiguru på ämnet.

Ett försök att vara en frisk vind i detta upp-och-ner samhälle med digitalisering, minusräntor och en allmän inställning att allt bara blir sämre. Se sanningen i vitögat, att vi har den jäkligt bra och är få förunnade att bo i det land vi bor i. Det är lätt att klaga när kriminella skjuter på varandra. Ändå lever de flesta bekvämt och saknar inte mycket om man inte jämför på en extrem nivå (nej det är inte fattigdom när familjen inte har råd med en utlandsresa eller iPhones till barnen). De flesta nu för tiden med låga räntor spenderar också bra mycket mer än de borde.

Matematiken är enkel, spara hälften av det du tar hem, och du kan halvera arbetslivet där du är beroende av en avlönad anställning. Och detta är relativt lätt! Fokusera på livskvalité istället för levnadsstandard. Vi har talat om det tidigare, levnadsstandard är inget att följa då det bara mäter materiell standard. Detta är alltså inte synonymt med att livet blir till det bättre. Att livet blir till det bättre har många källor, men att köpa sig till detta har smartare personer än jag fastställt i mångårig forskning. Det kan dock vara svårt med alla smartare marknadsföringsmänniskor som vill lura på oss diverse behov vi egentligen inte har.

Att halvera sina kostnader kan de flesta göra relativt enkelt. Börja cykla, gör förarbetet för de få köp du ska göra, laga all mat hemma, köp inte dyra telefoner på avbetalning. Har jag halverat era kostnader redan eller behöver ni något mer?

De pengar som sedan blir över investerar du månadsvis. Gärna i lågkostnads indexfonder eller fina utdelningsbolag. Betala av lite mer på bolånet. Se bara till att samla ihop ett kapital på 25 gånger av dina årskostnader så du kan ta 4% av kapitalet varje år utan att vara rädd att pengarna ska ta slut.

Ni nya läsare, hoppas ni uppskattar denna sammanfattning av vad vi diskuterar på denna blogg! Ut och ta över världen nu när vi har några dagar med fint väder!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar