Att hantera massorna

0

Jag pratar ofta om att vara effektiv i det mesta vi gör, både finansiellt men med det mesta egentligen som man stöter på i vardagen. Köer av olika slag, må det vara att stå i kö, men också i form av att köpa prylar på black friday, alltså ett flockbeteende, är ofta väldigt ineffektivt. Troligtvis är det inte värt att köa, men flockmentaliteten får dig att tro detta, eftersom alla andra köper det som säljs.

Det är inte lätt att vara en av dem som står på sidlinjen och tittar på. Tvärtom, när reaskyltarna blinkar rött så blir vi alla hypade. Ofta är det extraordinära händelser, som också ofta kostar pengar på något sätt, som får så många människor tillsammans. Det kan vara något som är organiserat, där man köper en biljett, typ en konsert. Men det kan också vara just black friday då vi plockar fram primatbeteendet och köper mängder av skit.

Här kommer då de smarta marknadsförarna in. De leder dig in i denna skit, hypar upp dig inför nästa pryl, och skapar en bubbla där man slaviskt måste ha den här grejen, till varje pris. Flockbeteendet drar in människor likt ett svart hål, att älska det som människor redan älskar och samlas i massor för att dela denna kvasikärlek för konceptet.

Men när man vet detta, då har man evolverar till nästa nivå. Du bokar inte en dyr resa över jul-nyår till Karibien för 100.000, när samma resa kostar mindre än 50.000 första veckan i december. Du har inte kräftskiva första veckan i september. Ni förstår mina tankar. Vi spenderar mängder av tid att göra exakt det som alla andra gör, vilket är dyrt och ineffektivt.

Detta funkar på det mesta i livet. Överallt det är det för mycket människor, fundera på hur det går att parera och gör ändringar. Pendlar du med bilen och står i bilköer 95% av vägen? Ställ bilen. Detta koncept fungerar kanon för allt och alla. För oss frugala människor, så får vi mer tid och mer pengar till annat.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar