Hur gör jag när jag är rik?

0

Ju mer pengar man har, ju mer kan man spendera. Så brukar det ju vara. Det är standarden. Man måste ju kunna unna sig för de pengar man spilt blod, svett och tårar för, eller hur?

De flesta människor lyssnar inte när man förklarar hur man kan bli ekonomiskt fri och leva på 15.000 per månad för resten av livet om man sparar. Inte minst blev detta ännu klarare när jag lyssnade på SEBs podcast med en tjej/kille som diskuterar FIRE. Det är så låg nivå på deras beräkningar och planering att jag blir mörkrädd. Citat som ”vi förutsätter att vi inte investerar pengarna då det innebär för hög risk” gör diskussionen tramsig.

Många tänker varför ska jag sluta jobba när jag kan fortsätta och tjäna ÄNNU mer? Då kan jag göra exakt det jag vill just nu, och vara helt fri.

Men det är inte riktigt så. Om jag gav dig rådet att spendera mindre, bli fri från lån och spara ihop en förmögenhet för att spendera SENARE, så hade personen som ställde frågan i föregående stycke inte tagit det rådet, då det för hen hade betytt att själva ackumulationsfasen var något där man gjorde avkall på livskvalitet. Om jag inte lever tillräckligt länge, då har hela livet gått i en fas då jag inte ”levde”. Detta är ju standard logik i dagens samhälle. Men än en gång, det är inte riktigt så.

Spenderar man mer, så kan man göra vissa delar av livet enklare för sig själv. Men komforten som kommer från att man spenderar gör så att man förlorar lika mycket självuppfyllelse genom den förlorade ansträngningen. Ansträngning är livet, annars ligger vi bara på samma plats stirrandes in i oändligheten.

Tänk på att strävan efter rikedom, innebär en svaghet för att nå lycka. Tänk också på att ifrågasätta, våga och ta dig framåt när andra vill bakåt.

Trevlig helg!

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar