Är vi i slutet på högkonjunkturen?

2

Jag är ekonom, men ingen expert på konjunkturer. Vi har haft en lång högkonjunktur nu, och börsen slår nya rekord vecka efter vecka. För alla med kort minne eller bara ni som inte levt tillräckligt länge, så kan minusränta och att hela familjen skramlar till insatsen för ungens första rum vara standarden. Folk leasar dyra bilar och pengar finns i överflöd.

Konjunkturer kommer och går. Det är ett kroniskt tillstånd, i konstant förändring, som är svårt att förutspå men lätt att se tillbaka på. Jag diskuterar med min käre far när vår vill jag växte upp i i en mindre stad i södra delen av landet, hade en kort period med ränta i hundratalen. Jag minns dock att folk hade det generellt bra, med anställningar relativt säkra, sedan jag vuxit upp från slutet av 80-talet.

2008 började mina studier på universitetet, handlade små frimärksaktier som White Shark, Pricer och Starbreeze för er som var med på den tiden. Jag tänkte ta mina sista 5000kr på sparkontot och köpa Swedbank aktier på 12 kr men fegade ur. Tio år senare hade jag haft 32 gånger pengarna på dessa 5000 om jag gjort affären.

På vägen dit fanns flera börskrascher, konjunktursvängningar och andra händelser som påverkade världens ekonomier.

Nu har vi som sagt nya rekord på börsen, nya bolag på börsen varje vecka och bostadspriser som gått upp mycket på relativt kort tid.

I en sådan ekonomi, så finns det möjligheter och risker, som alltid:

Se över din jobbsituation. Vantrivs du, sök dig vidare innan lågkonjunkturen slår med full kraft. Väl där, så kan anställningsstopp och uppsägningar bli vardag.

Börja skala ner. Har du levt väldigt komfortabelt och tagit på dig en hel del lån, planera hur du kan optimera mer ner kostnaderna, så om du hamnar i en svårare sits, så har ni inga problem att hantera detta.

Investera som vanligt, men allokera till något säkrare tillgångar. Beroende på din ålder, så rekommenderar jag yngre till att köpa indexfonder om man nojjar över höga värderingar. Är man äldre och närmare pension, kanske någon räntefond kan vara intressant att skifta över vinster från aktier/fonder till. Oavsett, köp alltid, så planar det ut sig i det långa loppet.

När allt sedan vänder, då sitter du där med cash på handen att köpa dig en villa till stor rabatt, eller köpa aktier/fonder för alla pengar du kan komma över. Ge det 5-10 år och effekten kommer bli magisk!

Advertisements
Dela

Om författaren

2 kommentarer

  1. Bra inlägg. Är det inte Buffet som säger att lågkonjunktur är som manna från himlen? Ta de största hinkarna du hittar och fyll? Går vi in i en lågkonjunktur kommer vi strama åt ännu mer för att kunna spara ännu mer. Jag funderar även på om det inte vore så att man skulle putta in bufferten på marknaden då också…

    http://www.iblandgormanratt.se

    • Absolut rätt tänk, bara bibehålla en buffert för oförsedda utgifter, resten och med belåning för egen del, ska investeras. Primärt då på börsen. Men när går man in? Jag har någon form av mentalt planerad trappa där jag dubblar månadsinsättningarna vid -20%, dubblar igen på -30% osv tills även buffertpengarna är slut.

Lämna en kommentar