Börsvärlden innehåller mycket trams

1

Jag fick frågan av en kollega i dagarna om personens allokering i fondsparandet funkar. Det gjorde det, men vi hamnade i en diskussion angående avkastning och avgifter. Ni som läser denna blogg vet ju att fondavgifter äter upp en stor del av avkastningen, så billigare passiva fonder är att föredra framför att diverse ”analytiker”, gärna med pampiga roller som ”Mid Cap Senior Analyst” och en halvdyr kostym, ska förvalta dina hårt förtjänade pengar och riskfritt plocka 30% av avkastningen.

Alla är vi intresserade av pengar på olika sätt, och alla försöker slå index på olika sätt. Vi matas med mängder av information av stortidningarna: lev på utdelningar, såhär investerar proffsen, riskfria portföljen som också ger världsfred osv. Sällan är det praktiskt och relativt tråkigt, eftersom det helt enkelt inte genererar inkomst till mediumen. Du ska ju bli clickbaitad med guld och gröna skogar. Som tur är finns bra alternativ information som är mer verklighetsförankrad.

För mer än ofta så är det information som delas som en sakkunnig inte granskat. Att dela på DI där massorna läser ”hetaste aktierna inför 20-talet” påminner mycket om 90-talet och it-bubblan när alla skulle bli rika på aktier. Finns liksom ingen källkritik och det bara pumpas ut skräpinformation. Det är då man hittar artiklar att familjen Nacka inte kan sälja sitt hus för 9 miljoner istället för åtta när de vill flytta till större. Det är då synd om dem att marknaden surnat till.. mina ögon blöder när jag skriver detta.

I denna tidsepok då mer alltid är bättre, så gäller det att hålla fokus så man inte hamnar i samma trans som resten av dina samhällsmedlemmar. Hur galet är det inte att återhållsamma, sparsamma och effektiva människor ses som ”udda”? DIs artikel i veckan om att ”dessa personer lever på utdelningar” känner jag handlar mer om att ett par ”udda” snåljåpar avstår från livet för att de är för lata för att jobba än vad man faktiskt försöker uppnå.

Tragiskt är vad det är. Vi alla får betala dyrt för det, vårt samhälle och planet får ta stryk för det, för att vi ska ha materialistiska ting. Som ofta är helt onödiga. Så skala av all skit, hitta en liv som du vill leva och fokusera på det så kommer allt lösa sig.

Advertisements
Dela

Om författaren

1 kommentar

  1. Jag ser fram emot när aktivt förvaltade fonder börjar ta fasta avgifter i linje med indexfonder (0,1-0,4% är svårt att undkomma för att täcka fondens driftkonstader bland annat) och sedan endast tar en prestationsavgift för överprestation över relevant index. Ett exempel skulle vara 0,2% fast avgift och sedan 20% av all överavkastning över t.ex. OMXSPI (och inte SSVX90 som t.ex. hedgefonder ofta har idag).

    Då skulle iallafall jag vara intresserad av att flytta en del av mitt fondsparande till aktivt förvaltade fonder. Men så länge förvaltarna inte delar marknadsrisken med mig så tycker jag inte att de ska få betalt för ingenting.

Lämna en kommentar