Besparingar under 2020

4

Kontinuerlig optimering är något vi konstant strävar efter, det finns många inlägg på bloggen gällande detta tema, te.x ”Behöver det bli dyrt?”. Ibland kan man dock tappa något man redan optimerat. Typ som att ha med matlådor till jobbet. Detta händer mig då och då. Jag har kikat några månader bakåt nu och ser att jag spenderar alldeles för mycket på mat. Då specifikt hämtmat/Uber Eats och lunch ute på veckorna. Den här kategorin siktar jag nu på att halvera i kostnadsdiagrammet.

Mat

Idag ligger snittet på runt 3000-3500 kr för den här kategorin per månad. Här är tanken på att dra ner på hämtmaten och börja laga matlådor, som jag tidigare faktiskt gjorde. Som tur är så finns inget stigma kring detta på min arbetsplats heller. Annars kan det vara ett problem, speciellt när man jobbar inom ekonomi/finans. Maten handlas med fördel på Matsmart, Willys och andra liknande prisvärda EKOLOGISKA alternativ. Storkok på söndagar med inspiration från Reddits MealprepSunday forum. Här samlas 1,2 miljoner medlemmar och delar sina tips på matlådor. Då kan man inte klaga på att det inte finns någon inspiration för dessa matlådor!

Pendling

Vidare så jobbar jag också på att få till lägre transport/pendlingskostnader. Med SL’s 930 kr per månad, så lägger jag och frugan runt 23.000 per år på denna transport. Här letar jag alternativ. Cykla? Absolut, men jag är lite tveksam på att ge mig ut med cykeln i morgonrusningen på grund av flera anledningar. Jag kommer svettas, vilket är lite omständigt. Jag kommer eventuellt hamna i slagsmål med någon cyklist, då det finns så mycket idioter som pendlar just med cykel. Nu blir det mycket undanflykter, men jag har funderat på en elscooter också. Jag slipper iallafall bli svettig, och jag kan fälla ihop och gömma scootern under skrivbordet. En sådan bör betala sig på ett halvår om man bara använder den till och från jobbet.

Det är dessa två kategorier jag tänkt hantera nu först. Maten känns spontant lättare att lösa, men pendlingen känns mer komplicerad. Kanske är cykeln det vettigaste valet, men jag är lite rädd.

Hur hade ni gjort?

 

 

 

Advertisements
Dela

Om författaren

4 kommentarer

  1. Men för h-e sätt dig på cykeln bara. Vad är detta för ursäkter? Jag cyklar oftare än jag skulle vilja erkänna som en idiot, jag har hamnat i tjafs en gång på 5000 cyklade stadsmil. Cyklar du dubbelt så bra som jag (inte svårt), tar det dig 10000 mil för ett litet tjafs. De allra flesta vill bara till jobbet, inte lajva Jerry Springer.

  2. Jag har 3 km till jobbet så jag vet inte om det räknas som cykelpendling, men jag har cyklat den sträckan i två år (i Stockholm). Min sambo har börjat sen ett år tillbaka (4 km) och hade samma ”ursäkt” till att inte börja cykla ”folk som cyklar är potentiellt dumma i huvudet och det är säkert bilisterna också jagkommersäkertblipåkörd”. Men när man är där på cykeln märks faktiskt inte de potentiella cykelgalningarna som bilister pratar om. Håller man sig lite lugn själv, anpassar sig till tempot (de som cyklar fort cyklar om och de märker man heller inte av) och inte förutsätter att alla andra är galningar är det lugna gatan. Har du under 5 km till jobbet tycker jag inte är det är nåt att fundera på. Är det över det håller jag med om att svettningen kan sätta käppar i hjulen, men trafik och medtrafikanter tycker jag inte ska behöva ställa till det. Lycka till med planeringen!

    / P

    • Du har rätt P! Jag får svälja min stolthet/rädsla/morbida hållning gentemot cyklister och anamma cykelpendlingen!

Lämna en kommentar