Att tajma marknaden

0

Det var ett tag sen jag skrev nu. Motivationen tryter nu och då, och mycket annat tar min uppmärksamhet nu. Jag följer börsen mer än nånsin tyvärr och har haft svårt att följa den plan som jag sedan så länge stakat ut. Missförstå mig rätt, jag har följt den och fortsatt köpa och inte sälja något, men det har varit frestande att försöka tajma marknaden.

Tid i marknaden, inte försöka tajma marknaden

Ett försök att översätta den engelska klyschan ”time in the market, not timing the market”. Detta är statistiskt rätt sätt att hantera börsfall. Men attan vad svårt det blev där. Man hörde kollegor säga att de sålt av sina fonder, överallt manglas det domedagsscenarion på tv och i media. Kraften får detta surr är så starkt, att även jag som frälst funderade där efter 23 mars på att gå nästan helt likvid. Så blev det dock inte. Jag gjorde dock en del market timing, då jag satte in mer pengar in en vanlig månad. För varje negativa 10% så dubblade jag insättningarna. Statistiskt inte det bästa sättet, inte heller psykiskt, men det var en magkänsla som jag inte kunde säga nej till.

Håll dig till planen

Här är ett inlägg från cirka ett år sedan. När jag reflekterar över det som står där så är det egentligen inte mycket som förändrats i min planering. Covid-19 kommer vara ett temporärt problem som mänskligheten måste hantera. Vi har stött på liknande och även värre situationer än detta tidigare, och återhämtat oss starkare än någonsin. Vi kommer gå mot en recession för 2020 och antagligen sämre än väntat 2021, men jag tror att på fem år kommer vi vara starkare. Tänk tidigare recessioner, tillväxten efter dessa har ofta varit extrem.

Din plan är det enda du kan parera. Globala pandemier, världskrig och annat är utanför din kontroll. Gör en planering som är vattentät i alla situationer och som aldrig kan negativt sätta dig i en okontrollerbar situation. Då kommer allt lösa sig, givet du ger det den tiden som krävs.

Advertisements
Dela

Om författaren

Lämna en kommentar